2012. június 8., péntek

Egy gondolat bánt engemet...

Kel.:1846 vége, szilveszteri vers. A vers keletkezésekor a világ nagy változások előtt áll.
műfaj: rapszódia
típus: forradalmi látomásvers
téma: a megsejtett és várt világforradalom víziója jelenik meg a versben.
cím: a vers első sora, témajelölő
hangnem:emelkedett, magasztos
szerk: 1-12. sor: bevezető rész. Az első sor és  a cím egyezése nyomatékosít. A vers a passzív, lassú, hétköznapi halál lehetőségének bemutatásával indul a cselekvő, intenzív, hirtelen halállal szemben. Petőfi elutasítja a hétköznapi halált, a vágyott, hősi halált szeretné.
13-31. sor: a hegyi táj eltűnik, a képzeletbeli alföldi sík vidék jelenik meg, melyen az egész föld, a világ minden rabszolga-népe elfér. Az elnyomott népek megütköznek a zsarnoksággal. Ebben  a csatában, amely a világszabadságért folyik, szeretne elveszni a költő. Az áhított halál: szent célért hősi halál.A szemléletesség eredménye: látjuk és halljuk is egyszerre a csatát.
31-36.sor: a versszárlat, a temetés látomásos képe jelenik meg: a névtelen hősöket közös sírba temetik el. Az utókor kegyelettel ápolja az elesett hősök emlékeit.
motívumok: világszabadság, halál, hervadó virág, gyertyaszál, fa, kőszirt
kifeszk.: hasonlat, ismétlés, párhuzam, felszólítás (tiltó és igenlő is), fokozás, erőteljes színek: fekete-piros, erőteljes hangok: harsogás, mennydörgés
üzenet: a világszabadságért kibontakozó küzdelemben Petőfi részt akart venni, kijelölte  a feladatát: a hősi harcot és a halált választja.
stílus: romantikus

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése